Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuopion Pelastuskoirat ry

 


 


 

Hakukoulutus:

Henkilöetsinnässä eli haussa koira työskentelee ilmavainulla ihmisen hajua etsien ja hajun löydettyään paikallistaa sen ja ilmaisee ohjaajalleen löytönsä.

Koiralta vaaditaan sinnikkyyttä hajun paikallistamisessa, koska olosuhteista riippuen haju voi kulkeutua pitkiäkin matkoja. Haussa myös koiran ja ohjaajan välinen yhteistyö korostuu. Koiran tulee olla hyvin hallinnassa ja pystyä tekemään yhteistyötä ohjaajansa kanssa välimatkasta huolimatta. Hyvä hakukoira on myös avoin ihmisiä kohtaan ja liikkuu vaivattomasti maastossa.

Henkilöhaku on palveluskoirien koemuoto ja pelastuskoirilla ilmavainun käyttötaito on perusvaatimus. Hakukokeissa koiran tulee risteillä hakualueella ohjaajan ohjauksen mukaisesti etsien ja ilmaista alueelle piiloutuneet henkilöt eli maalimiehet. Koira voi ilmaista löydön haukkumalla tai se voi tehdä rullailmaisun, jolloin se tuo rullan ohjaajalleen ja vie sitten ohjaajan löytämänsä henkilön luo liinaan kytkettynä. Etsintäalue kasvaa koeluokittain. Tuomari arvostelee koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä erityisesti koiran halukkuutta etsintään sekä maalimiesten ilmaisuun.

 

Hakukoe (PAHA), koulutustunnus HK1-3