Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pelastuskoirakoulutus:

Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään viranomaisen alaisena kadonnutta henkilöä. Koirakolla tulee olla fyysisesti hyvä kunto ja kestävyys pitkäkestoiseenkin etsintään. Etsinnöissä virta-tarkastettu pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Kun pelastuskoirakko on luotettava, se kykenee tarkastamaan laajojakin alueita nopeasti. Pelastuskoiran tulee olla kykenevä käyttämään maa- sekä ilmavainua maastosta riippumatta, ohjaajalla tulee olla kykyä lukea koiran reaktioita.

Pelastuskoiratoimintaa ei ole rajattu vain tietyn rotuisille koirille, mutta koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyväkuntoinen. Pelastuskoiran tulee olla sekä ihmisille että toisille koirille ystävällinen ja luottavainen. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.

Pelkkä koiran osaaminen ei riitä vaan ohjaajan tulee myös kouluttaa itseään. Tarvittavia taitoja pelastuskoiraohjaajalle on ensiapu, viestintä, etsintä ja suunnistus. Ohjaajan tulee olla stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön sekä sitoutunut ylläpitämään koulutustasoaan.

Pelastuskoiratoimintaan voi tulla mukaan myös ilman koiraa.

 

VIRTA – Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön

Pelastuskoirien alueellinen koulutusmalli Pohjois-Savossa